Uitgebreide informatie

Het kiezen van een radiator

Hoe kies je een radiator, op basis van maten en materiaal? Een radiator moet groot genoeg zijn om je kamer comfortabel warm te houden. De grootte van de radiator wordt bepaald door de hoeveelheid warmte die nodig is voor de kamer.

Vroeger beschikten alleen loodgieters en verwarmingsspecialisten over de deskundigheid om de warmte te berekenen voor de kamer. Kom regelmatig terug voor onze nieuwe calculator, waarmee je in staat bent om dit zelf te doen.

Waaraan moet je denken?

Nu je hebt vastgesteld hoeveel geproduceerde warmte er nodig is, is de locatie van de radiator iets om te overwegen. Het beste is om de radiator te plaatsen in het koudste deel van de kamer, indien mogelijk, dat wil zeggen in de buurt van een raam of op een buitenmuur.

Vergeet niet dat verwarmde handdoekrekken een noodzaak zijn in de moderne badkamer. Er zijn twee soorten: degene die gewoon je handdoeken warmhouden, en degene die werken als radiatoren, en ook uw gehele badkamer gezellig warm houden. Radiatoren met een Spiegel hebben ook weer een extra functie.

Onze Materiële Opties uitgelegd.

Zacht staal

Chroom, Black Pearl of een van onze geschilderde radiatoren moeten worden gebruikt op de centrale verwarming.

Een zomerelement kan worden toegevoegd om te worden gebruikt wanneer de centrale verwarming niet wordt ingeschakeld.

Roestvrijstaal
Gepolijst roestvrijstaal kan worden gebruikt op elk verwarmingssysteem.

Kleppen van de radiatoren

Alle radiatoren moeten afsluiters hebben, tenzij de radiator 'geheel elektrisch' is. De kleppen sluiten de leidingen naar de radiator af, en laten het water in en uit.

Handmatige radiatorafsluiters
Deze kleppen werken als een kraan; zij kunnen worden in- of uitgeschakeld om meer of minder water door te laten van de radiator.

Thermostaatkranen
Deze kranen regelen de hoeveelheid water die de radiator binnenkomt als een zelfregelende kop die reageert op de luchttemperatuur. Dit is de meest efficiënte manier om uw cv-installatie uit te voeren.

Elektrische verwarming

Verdeling van de warmte in een elektrische RADIATOR

De elektrische straler met een verwarmingsmedium is voorzien van een verwarmingselement in een van de collectoren als warmtebron. Het verwarmingsmedium wordt verwarmd door het hete verwarmingselement. Hierdoor wordt het verwarmingsmedium warmer, en bijgevolg start de circulatie van het verwarmingsmedium. Onder het oprijzen van de hete deeltjes van de verwarmingsvloeistof mengen deze zich met deeltjes van de koude vloeistof (het zogenaamde diffusie fenomeen), waardoor het verwarmingsmedium gaat bewegen langs de horizontale buizen van de radiator. De gekoelde vloeistof zakt naar de lagere delen van de radiator, om weer te stijgen nadat ze opgewarmd is (zie foto).

Verdeling van de warmte in een elektrische radiator Tot slot zal de collector, die direct verbonden is met het verwarmingselement, altijd het warmste gedeelte van de radiator zijn (met name het bovenste deel), terwijl de onderste pijpen altijd koeler blijven.

Notitie:

Als het verwarmingselement direct in de radiator collector (niet via een T-stuk of klep) is geïnstalleerd, zullen de laagste twee buizen van de radiator koud blijven.

KAN IK VOCHTIGE KLEDING OP EEN VERCHROOMDE RADIATOR HANGEN?

Chromen coating is niet luchtdicht; de natuurlijk voorkomende micro-poriën veroorzaken penetratie van de chroomlaag. Hoewel water geen grote bedreiging vormt, kunnen andere chemicaliën, in het bijzonder chloor en andere stoffen die gevonden worden in waspoeders en kleurstoffen, reageren, waardoor micro-scheuren, delaminatie, en uiteindelijk zelfs corrosie van de radiator kan optreden.

TERMA heeft oplossingen toegepast die chromen radiatoren beschermen tegen het gevaar van corrosie, scheuren en verkleuring, volgens de hoogste en meest geavanceerde wereldnormen. Er worden twee beschermende lagen aangebracht op elke radiator, vóór het verchromen.

De eerste - de koperlaag - is zeer dun. Deze geeft voldoende hechting en vormt een ideale bescherming tegen corrosie. Koper vormt een stabiele 20 micron laag. Het repareert in elk stalen oppervlak onvolkomenheden, op een zachte en permanente manier die een zeer glad oppervlak oplevert dat zorgt voor de toepassing van de volgende lagen.

De tweede laag - nikkel - is een primer voor de toepassing van de chroomlaag; deze biedt extra bescherming tegen corrosie. Koper en nikkel coatings zijn dun, maar worden gekenmerkt door een lage mechanische weerstand. Daarna passen we de derde, de chroomlaag, toe die van kleur verandert, van een delicate schaduw van bruin tot zuiver zilver. Bovendien is de chromen coating goed bestand tegen mechanische beschadigingen. Chroom is ook bestand tegen neutrale wasmiddelen, zodat een vochtige handdoek geen invloed heeft op de esthetische waarde van de kachel. Daarentegen zou dezelfde handdoek, gedrenkt in een agressief wasmiddel, de kans op verkleuring of andere schade doen toenemen. Om een verchroomde radiator in een ideale conditie te houden (voor een veel langere periode dan wordt gegarandeerd door TERMA) kunt u zich houden aan de volgende richtlijnen. Ten eerste, in geen geval het oppervlak van verchroomde radiatoren reinigen met producten die chloor bevatten, in welke vorm dan ook. Ten tweede, gebruik geen schuurmiddelen.

HOE CORROSIE VAN DE RADIATOR TE VOORKOMEN?

Het allerbelangrijkste is om schade aan de coating te voorkomen en om de radiator te gebruiken in overeenstemming met de handleiding. Men moet de operationele parameters, die opgegeven zijn in de productspecificaties, in acht nemen. Dit geldt met name voor de werkdruk, omdat hogedruk de radiator kan beschadigen. Zorg ervoor een verwarmingsmedium van een goede kwaliteit te gebruiken. Een verkeerde pH-waarde en zuurstofverzadiging kunnen in de radiator corrosie veroorzaken. Volg bij het installeren van een radiator in een badkamer de veiligheidsrichtlijnen op die in de handleiding staan vermeld – zo mag de radiator bijvoorbeeld niet te dicht bij een wastafel of een douche worden geïnstalleerd. Veelvuldige blootstelling aan waterspatten kan een geleidelijke beschadiging van de verflaag veroorzaken. Na het stookseizoen moet het verwarmingsmedium niet van de radiator worden verwijderd.